facebook
Centrul de Sanatate Sophia
Timisoara
Aleea F.C. Ripensia, nr. 15
(fosta Sportivilor)

Program:
luni-vineri: 09-20

0256 466 071
0748 281 189 contact@centrulsophia.ro
Abonare Dezabonare

Ma intereseaza noutati si oferte din:
Sanatate    Frumusete

Nutritie - Diete

 

Consilierea nutritionala si dietele sunt oferite de dr. Monica Susan

 

Intrebari si raspunsuri despre dieta potrivita impreuna cu dr. Monica Susan:

 

Pe ce principii se bazeaza aceasta dieta?

Dieta se bazeaza pe anumite asocieri intre alimente care faciliteaza reglarea metabolismului. De aceea o denumim dieta izometabolica.

 

Asadar, nu tine cont de numarul de calorii?

Da. Intr-adevar, in general nu exista limitari ale cantitatii de alimente. Dieta se bazeaza pe asocieri intre alimente care favorizeaza arderile metabolice.

 

Care este ritmul de slabire?

Numarul kilogramelor pierdute si ritmul de slabire variaza in functie de excesul ponderal al persoanei respective, de gradul dezechilibrului metabolic, de prezenta anumitor afectiuni si de nivelul efortului fizic depus.

Se slabeste in medie 3-4 kg pe luna, mai mult la cei cu exces ponderal mare. Nu este recomandat din punct de vedere medical o slabire mai rapida, deoarece produce carente de vitamine, minerale, proteine si predispune la o viitoare crestere in greutate care, din pacate, de cele mai multe ori depaseste kilogramele pierdute. In plus, cand se slabeste in timp scurt se pierde masa musculara, iar cresterea in greutate ulterioara va duce la depuneri de tesut adipos (grasime) care va duce la o deformare inestetica a corpului.

 

Cat dureaza dieta?

Durata este variabila de la caz la caz, in functie de numarul de kilograme care trebuie eliminate si de gradul de dereglare metabolica. In general dureaza de la cateva saptamani la cateva luni. Este foarte important sa fie urmata de o dieta de intretinere.  

 

Cum se desfasoara consultatia?

Initial, persoana care doreste sa slabeasca primeste un chestionar de nutritie (direct la sediul nostru sau prin e-mail) si o lista de analize sanguine necesare pentru conceperea dietei.

Cu analizele efectuate si cu chestionarul completat se va prezenta la prima consultatie care presupune o discutie pe baza chestionarului; se face totodata si o consultatie medicala si se obtin date suplimentare pentru personalizarea dietei.

La a doua consultatie se primeste dieta, discutandu-se amanuntit recomandarile.

 

Ce inseamna personalizarea dietei?

Personalizarea se refera la adaptarea orarului meselor in functie de programul zilnic al persoanei respective, la posibilitatile de gatit sau de procurare a alimentelor (catering, restaurant), la includerea in meniu a alimentelor preferate si nu in ultimul rand la adaptarea in functie de rezultatele consultului medical si al analizelor sanguine.

 

Cum te simti in timpul dietei?

Principiul acestei diete nu este infometarea si privarea de mancare, astfel incat nu apare senzatia de lipsa de energie, scaderea performantei intelectuale, persoana putandu-si desfasura in continuare activitatea fara nici un impediment.

Dupa 1-2 saptamani dispare senzatia de foame dintre mese, existand chiar tendinta de a sari peste o masa, ceea ce trebuie evitat. De fapt, in aceasta dieta este esential sa se manance, dar ceea ce trebuie si cand trebuie.