facebook
Centrul de Sanatate Sophia
Timisoara
Aleea F.C. Ripensia, nr. 15
(fosta Sportivilor)

Program:
luni-vineri: 09-20

0256 466 071
0748 281 189 contact@centrulsophia.ro
Abonare Dezabonare

Ma intereseaza noutati si oferte din:
Sanatate    Frumusete

Hipnoza ericksoniana

» Citeste mai mult: Alege psihoterapia prin hipnoza! - Editorial

 

Intrebari si raspunsuri despre hipnoza ericksoniana impreuna cu psih. Mihai Nedelea:

 

Care este diferenta dintre hipnoza moderna – ericksoniana – si hipnoza clasica?
Spre deosebire de hipnoza clasica repetitiva, ce foloseste aceeasi tehnica pentru fiecare pacient, abordarea eriksoniana are un caracter individualizat, conversational, inducand o stare de constienta intermediara (intre veghe si somn), pacientul pastrandu-si controlul asupra actelor sale. 
Principala diferenta dintre cele doua tipuri de transa este data de modul de abordare al pacientului. In hipnoza traditionala terapeutul are o atitudine autoritara asupra pacientului, folosind sugestii directe, fapt pentru care mai putini pacienti se potrivesc unei astfel de abordari, in timp ce hipnoza ericksoniana utilizeaza sugestiile indirecte, permisive, astfel incat pacientul devine participant activ la propria transa.
 
Ce este mai exact o transa?
Transa hipnotica este o stare modificata de constienta, o focalizare a atentiei spre propriul interior. Transa este de fapt un fenomen natural pe care fiecare persoana il experimenteaza in viata cotidiana. Cu totii ne-am lasat furati de o carte pe care o citeam, sau am fost absorbiti de un film la care ne uitam fara sa realizam ca cineva ne vorbeste sau trece pe langa noi. Poate cea mai frecventa experienta este cea in care ne fixam privirea pe luminile semaforului, atunci cand suntem in trafic, asteptand sa se schimbe culoarea, izoland celelalte lucruri din jur.
Asadar, transa este o stare de absorbtie si de concentrare a atentiei asupra propriului interior al persoanei.
 
Orice pacient poate intra in transa?
Orice persoana poate fi hipnotizata. Exista trei grade de sugestibilitate: usor, mediu si profund. Studiile au demonstrat ca 25% din populatie are o sugestibilitate usoara, 50% din populatie are o sugestibilitate medie si 25% din populatie are o sugestibilitate profunda.
Cei cu sugestibilitate usoara de regula sunt mai putin sugestibili si fac transe mai usoare sau superficiale, dar prin antrenament pot sa ajunga la transe profunde. Persoanele cu sugestibilitate medie fac transe medii, care sunt insa suficiente pentru tratarea afectiunilor cu care se prezinta in cabinetul de psihoterapie. Persoanele cu sugestibilitate profunda sunt cele mai receptive la sugestiile hipnotice, intra foarte rapid in transa si reusesc sa scape cel mai rapid de problemele cu care se confrunta.
 
Cum se realizeaza o transa in hipnoza clasica?
In hipnoza clasica, terapeutul, care este inductorul, transmite pacientului, care este receptorul, sugestii directe, de genul „iti este somn, pleoapele tale devin din ce in ce mai grele...”. problema cu acest tip de abordare este ca putine persoane sunt dispuse sa accepte sugestii atat de directe si sa le si execute, din cauza mecanismelor de defensa care se activeaza in mod automat in astfel de abordari.
 
In timpul transei din hipnoza ericksoniana, care este starea de constienta a pacientului?
In hipnoza eriksoniana starea de constienta a pacientului este usor modificata. Senzatiile legate de propriul corp sunt mai intense ca urmare a focalizarii atentiei asupra prpriului interior. Pacientul poate sa auda tot ce ii transmite terapeutul sau se poate detasa centrandu-se pe experienta interioara.
 
Ce se intampla in timpul transei in hipnoza ericksoniana?
Pacientul este instalat confortabil de regula asezat pe un fotoliu, sau intins pe un pat, iar terapeutul ii trasmite sugestii de relaxare si detasare, astfel incat pacientul este condus spre o stare de transa profunda. Privit din exterior pacientul arata ca o persoana cufundata intr-un somn profund.
 
Care este finalitatea hipnozei?
Eliberarea pacientului de simptomele care perturba existenta sa cotidiana si vindecarea de problema cu care se confrunta.
 
Ce se intampla in interiorul pacientului?
Pacientul experimenteaza o reala relaxare si detasare de probleme, apare o schimbare a perceptiei asupra situatiei si a problemei, care duce la imbunatatirea starii de sanatate a acestuia. Pacientul isi regaseste calmul si linistea interioara.
 
In ce tulburari se aplica hipnoza ericksoniana?  
Hipnoza ericksoniana se aplica in foarte multe tipuri de afectiuni. Astfel se poate aplica in: 
- tulburari de stress- atacuri de panica, anxietate
- tulburari ale comportamentului alimentar- obezitate, anorexie, buliumie
- depresie
- tulburari ale somnului
- fobii
- balbism
- enurezis nocturn
- adictii- alcool, tutun, droguri, jocuri de noroc
- tulburari emotionale
- boli cronice- ameliorarea durerilor 
- disfunctii sexuale
- nastere  
 
In rezumat, metoda poate fi buna in atacurile de panica, depresie, renuntarea la fumat, droguri sau alcool?
Da
 
Mai putem folosi metoda si pentru cresterea puterii de concentrare, cresterea increderii in sine, tulburari de somn, tulburari de alimentatie?
Da
 
Se pot observa imbunatatiri dupa prima sedinta? 
In general da, dar acest fapt depinde si de pacient, de capacitatea acestuia de a intra intr-o transa profunda din prima sedinta. De regula se constata o ameliorare a simptomelor si o usoara relexare.
 
Este suficienta o sedinta sau este nevoie de mai multe?
In cele mai multe cazuri e nevoie de mai multe sedinte pentru a elimina definitiv problema
Este bine de stiut ca hipnoza nu este o terapie in sine ci o tehnica utilizata in cadrul unei terapii, ceea ce face ca sedintele sa se desfasoare intr-un cadru bine organizat si structurat dupa un plan terapeutic.